20 érdekes pszichológiai tény, amelynek egy nap még nagy hasznát fogod venni

A pszichológia mindig az egyik legérdekesebb tudomány lesz: mi befolyásolja viselkedésünket és érzelmeinket, ezeket hogyan mutatjuk ki a külvilág felé? Habár legtöbbünk nem rendelkezik pszichológus végzettséggel, mégis rengeteg mindent meg tudunk állapítani embertársainkról: mit gondol a főnökünk? Hogyan viszonyulnak hozzánk a kollégáink, barátaink, mit tudunk kiolvasni párunk viselkedéséből? Ezekhez kerülünk most egy kicsit közelebb, ezzel a néhány érdekes pszichológiai ténnyel. :)

Hirdetés


A nők többségénél (mintegy 70%-uknál) az határozza meg egy férfi vonzerejét, hogy mennyire erős az illető.

A barátok hiánya ugyanolyan veszélyes lehet, mint a dohányzás. Tudósok kimutatták, hogy a tartós magány könnyen szívrohamot vagy stroke-ot okozhat.

Az emberi agy (működésileg) ugyanúgy reagál az ember kedvenc zenéjére, mint a drogokra.

Kutatások kimutatták, hogy néhány ember genetikailag hajlamosabb a pesszimizmusra és a dolgok negatív oldalainak előtérbe helyezésére, mint más emberek.

Ettől függetlenül azonban meg lehet tanulni optimistán gondolkodni, ami egyébként nem velünk született képesség.

Amikor megpróbálsz felidézni egy múltbeli eseményre, valójában az utolsó vele kapcsolatos emléket idézed fel, nem konkrétan az eseményt.

Hirdetés

Az ételt, amit nem mi főztünk, finomabbnak érezzük. Ennek elég egyszerű oka van: főzés közben folyamatosan érezzük az étel illatát, melyhez sok esetben konkrét ízeket is képzelünk, melynek köszönhetően már gyakorlatilag az étel készítése közben is úgy érezzük, mintha már ettünk volna az ételből. Egy másik érdekesség ezzel kapcsolatban: a saját magunk által készített ételekből sokkal kevesebbet eszünk, mint amit mások készítenek nekünk. Ennek oka szintén az előbb említett főzés közbeni “fals élményekhez” vezethető vissza.

Ha túl óvatosak vagyunk valamiben és már a kezdeti stádiumban egy ,,B” tervet dolgozunk ki, akkor szinte biztosra vehetjük, hogy az ,,A” terv sikertelen lesz.

Holland tudósok egy 5000 emberből álló kutatás során kimutatták, hogy a nők átlagosan 30-64 alkalommal sírnak évente, míg a férfiak csak 6-17 alkalommal.

A tudósok egyre több összefüggést vélnek felfedezni a szarkazmus és az intelligencia szint között. Az pedig bizonyított tény, hogy a szarkazmus fejleszti a kreativitást.

Az agyunk csak és kizárólag korlátozott számú lehetőség közül képes dönteni. Ennek köszönhető például az, hogy a nagy áruházak reklámújságjai viszonylag kevés terméket tartalmaznak, a bőség ugyanis könnyen összezavar bennünket és döntésképtelenné tesz.

A magas tesztoszteronszinttel rendelkező személyeket könnyebben idegesítenek fel más emberek.

Kutatások kimutatták, hogy egyesek már matematikai készségekkel születnek.

Számos tanulmány kimutatta, hogy az emberek szeretik eltúlozni a saját pozitív tulajdonságaikat. Tipikus példa erre, hogy az emberek 99,9%-a sokkal jobb sofőrnek tartja magát az átlagos sofőröknél.

Hirdetés

Ha senkinek sem mesélünk a terveinkről, akkor nem valószínű, hogy valaha is véghez visszük őket, ugyanis egyszerűen elveszítjük a vele kapcsolatos motivációt.

A bél-, és az idegrendszer kapcsolatban áll egymással. Ennek köszönhető az, hogy az érzelmeink befolyással vannak az éhségünkre és gyomrunk állapotára, például a nagyobb stressz könnyen gyomorgörcshöz vezethet.

A barna szemű emberekben jobban megbízunk, mint a kék szeműekben. Ez talán annak a ténynek köszönhető, hogy a barna szemű emberek szeme könnyebben illeszkedik az arcvonásaikhoz és emiatt kiismerhetőbbnek tűnnek, mint a ‘rikító’ kék szemű eberek.

Akaratlanul is megváltoztatjuk a hangunk, amikor olyan emberrel beszélünk, akit szeretünk vagy aki tetszik.

Az éneklés csökkenti a szorongást és segít a depresszió elleni küzdelemben.

Az agy ,,átkódolja” az unalmas emberek beszédeit és monológjait, hogy könnyebben memorizáljuk azokat és szívesebben emlékezzünk vissza rájuk.

A vakon született emberek nem lehetnek skizofrének.

forrás

Hirdetés

Szólj hozzá!