18 titokzatos természeti jelenség, amire végre sikerült logikus magyarázatot találni

Hirdetés


Földünk telis-tele van furcsa jelenségekkel és megmagyarázhatatlan dolgokkal, amelyek a laikus átlagemberek számára amellett, hogy felfoghatatlanul érdekesek, megannyi kérdést hagynak maguk után. Mégis hogyan keletkeznek ezek a jelenségek? Ritkán fordulnak elő vagy viszonylag gyakran lehet velük találkozni? 

Számos olyan furcsa dolog van, amelyről kezdetben a tudósok sem tudták megállapítani, hogyan és miért keletkeznek, azonban mára rengeteg kérdést sikerült tisztázni. Mindemellett folyamatosan jönnek újabb és újabb felfedezések, amelyeket látva a legnagyobb koponyák is csak vakarják a fejüket. De pont ettől olyan érdekes és titokzatos ez a bolygó, nem igaz?

Farkasember.

Ez a hipertrichózis, vagy más néven farkasember-szindróma. Ha a betegség nem veleszületett, általában gyógyítható.

Mini-sárkány.

Az aligátor gyík (abronia) egy mexikóban őshonos hüllőfajta, mely kiköpött úgy néz ki, mint a fantasy filmek sárkányainak kicsinyített mása. A mértéktelen erdőirtás hatására ez a faj mára sajnos a kihalás szélére sodródott.

Fehér holló.

Bármilyen hihetetlen is, ez a fehér hollóról készült kép nem egy ügyes Photoshoppos munka, a kanadai Qualicum Beach nevezetű településen számos ilyen – leukizmus miatt mutálódott – madár él. A leukizmus hatására az állatok részben elveszítik a bőrük/tolluk fekete színéért felelős pigmenteket, ennek köszönhető a szokatlan külsejük. Körülbelül 10 évvel ezelőtt még csak 2 ilyen madár élt a kanadai kisvárosban, ám mivel egy örökletes betegségről beszélünk, a párzásuknak köszönhetően a számuk évről-évre növekszik.

Mutálódott csontváz maradványok egy japán erdőben, Hiroshima közelében.

Valójában szó sincs ilyesmiről, a képen a japán művész, Kohei Kadowaki egyik abszurd műve látható, mely jelenleg a Tokiói Művészeti Múzeumban van kiállítva. A róla készült kép nem meglepő módon vírusként terjedt a neten, sok álhírgyártó ugyanis “mutálódott csontváz maradványok” címmel osztotta meg a közösségi oldalakon.

Hirdetés

Boszorkánykör.

Egykoron az emberek úgy gondolták, hogy ezek a természeti jelenségek átjárók egy másvilágba, vagy épp a boszorkányok jelenlétére utaló jelek. Az a szóbeszéd járta, hogy az emberek haldokolni kezdenek, ha egy ilyen kör belsejébe merészkednek. A jelenség tudományos magyarázatát csak nem olyan régen fedezték fel: kiderült, hogy a boszorkánykör (boszorkánygyűrű) a gombák növekedése során természetesen létrejövő jelenség. A gombák szerveződésének formája, a földalatti táplálékfelvevő micéliuma sugárirányban növekszik, majd a kiindulási ponttól azonos távolságra, kör alakban, vagy ív mentén jelennek meg a termőtestek.

Rejtélyes üveggolyók.

A múlt század közepén a Szovjetunióban nagy port kavartak a képen láthatókhoz hasonló üveggolyók, melyekkel bárhol – de tényleg bárhol – össze lehetett futni, a gyerekek sokszor az utcán játszva találtak ezekhez hasonlókat.

Számos elmélet létezett velük kapcsolatban, voltak akik az UFO-khoz kötötték őket, mások kém filmekbe illő sztorikat sejtettek mögöttük. A valóságban azonban ezek az üveggolyók egy üveggyártásért felelős céghez köthetők, akik a különféle termékek szállításának biztosítása érdekében állították elő őket. Azóta persze sokat fejlődött a technika és más anyagokkal oldják meg a termékek biztonságos szállítását, így már nincs szükség ilyen üveggolyókra.

Éjjeli lélegeztető.

A képen látható férfi obstruktív alvási apnoé szindrómában szenved, vagyis éjszaka alvás közben bármikor leállhat a légzése. Ennek elkerülése érdekében pedig egy lélegeztető maszkkal az arcán kell aludnia. A férfi túl unalmasnak tartott a műanyag maszkot a fején, ezért egy kicsit „feldobta” azt, az alien-filmek ihlette maszk pedig villám tempóban terjedt a neten, legtöbbször téves, riogató címmel fémjelezve.

Szikrázó ujjak.

Ugye neked is ismerős az, amikor hozzáérsz valakihez/valamihez és egy pillanatra olyan érzés fog el, mintha megrázott volna az áram? Ezért a jelenségért pontosan az a statikus elektromosság a felelős, ami fenti tökéletes pillanatban készült fotón is rögzítésre került. A milliszekundum alatt létrejövő elektromos kisülésről készült fotót elnézve pedig már nem is csodálkozunk azon, hogy miért fáj annyira, amikor egy másik embertársunkhoz, vagy mondjuk a bevásárlókocsihoz érve megráz bennünket a statikus elektromosság.

Gyertyalánghoz hasonló naplemente.

A képen látható szokatlan jelenségért az ún. fényoszlop nevezetű természeti jelenség a felelős. A fényoszlopok akkor jönnek létre, mikor alacsony hőmérsékleten a levegőben levő jégkristályok visszatükrözik a fényt – ennek köszönhetően pedig a naplemente néha úgy néz ki, mintha csak egy pislákoló gyertya lángja lenne.

Titokzatos kék tó.

Hiszed vagy sem, ez sem egy Photoshoppal feltuningolt kép. A mianmari Shan State államban található tó vize ugyanis tényleg ilyen mesébe illően kék. Legalábbis amíg a medrében van a víz, egy pohárba kiöntve ugyanis már elveszti misztikus kékségét, mely annak köszönhető, hogy valójában nem is a víz, hanem a tó medrének alján található ásványi kristályok azok, amik kék színben tündökölnek.

Ismeretlen teremtmény végtagja.

Természetesen nem egy tökéletes állapotban maradt dinoszaurusz végtag látható a képen, ez egy ma is élő sisakos kazuár lába, mely közeli rokonságban áll a struccokkal. Egy ilyen madár akár 1,5 méter magasra is nőhet, erőteljes karmokban végződő lábát pedig védekezésre és támadásra használja.

Jégház.

Tóparti ház egy jeges hóvihar után az Egyesült Államokban található Ohioban.

Titokzatos jelek a fákon.

Ez a rejtély nem is olyan rejtélyes, a fák törzsén látható lyukakért ugyanis a kitartó és fáradhatatlan sárgahasú cukorharkály a felelős, ami a fák törzsében élő apró rovarok reményében és a fák törzsében található nedvesség miatt vájja azokat.

Fekete tojások Japánban.

Owakudani, vagyis a nagy katlanvölgy hegyi városa, Hakone varázserejű látványosságai a rendkívül szokatlan fekete tojások. Aki a legenda szerinti fiatalító fekete tojásokra vágyik, annak be kell szállnia egy kabinos felvonóba vagy felsétálni az egy kilométeres ösvényen, majd a völgy bejáratánál megvásárolni az egyébként hagyományos tyúktojásból álló öttojásos csomagot, a kura-tomagot.

A varázslat ezután következik: a gyönyörű táj völgyének meleg vizű forrásaiba mártva ugyanis a magas kéntartalmú víznek köszönhetően szénfeketévé változnak a tojások, innen ered a ’fekete tojások völgye’ elnevezés.

Láthatatlan épület.

Csak egy illúzió: a képen látható szingapúri épület ugyanis háromszög alakú, ezért bizonyos szögből fotózva pont olyan, mintha láthatatlan lenne az épület oldala.

Rejtélyes helyek, ahol a fénycsövek maguktól világítanak.

A titok a magasfeszültségű vezetékek körüli elektromágneses sugárzásban rejlik: ennek köszönhető az, hogy egyes helyeken a fénycsövek maguktól világítanak, a hajunk ok nélkül is égbe áll és az is, hogy a levegő ózonszagú.

Ember méretű denevér.

Az óriás repülőkutyák különlegessége, hogy akár gyerek-méretűre is megnőhetnek. Noha ezek az állatok ritkán támadnak emberre, a velük történő találkozás sosem kellemes: sokszor ugyanis emberekre veszélyes, halálos vírusokat terjesztenek.

Ősi tengerparti leletek.

A képen látható megkövült és belül kikristályosodott csigaház nem számít különleges leletnek, valójában számtalan ilyen található a világ tengerpartjain, ám mivel külsőre teljesen átlagos köveknek tűnnek, ezért nem könnyű kitalálni, hogy melyikben rejlik ilyen izgalmas meglepetés és melyikben nem.

Ismeretlen lény csontváza.

Valójában ez csak egy kacsacsőrű emlős csontváza, szokatlan szögből fényképezve.

Óriás vérszívók.

Hirdetés

Szólj hozzá!